Gepubliceerd op 28-04-2019

Bruikleen — verbruikleen (leen)

betekenis & definitie

Bruikleen is een contract, waarbij niet-verbruikbare zaken, verbruikleen een contract, waarbij verbruikbare zaken aan een ander worden ter leen gegeven. Bij bruikleen blijft de uitleener eigenaar en moet dezelfde zaak teruggegeven worden.

Bij ver¬bruikleen, dat in de taal van het dagelijksch leven meestal leen genoemd wordt, wordt hij die van den ander leent eigenaar en behoeft slechts even¬veel van dezelfde zaak terug te geven. Men krijgt een boek in bruikleen. In de dagelijksche omgangstaal wordt in verreweg de meeste gevallen leen hier¬voor gezegd. Men krijgt duizend gulden ter leen of volgens de taal van rechters in verbruikleen. Als werkwoord wordt in beide gevallen leenen gebruikt.

Bruin — diepsel — licht en bruin — schaduw.

Schaduw is de algemeene benaming voor de niet verlichte zijde van, of de ruimte achter een voorwerp, dat door een ot ander licht beschenen wordt. Bruin en diepsel zijn kunsttermen van schilders; het eerste is hetzelfde als schaduw, het laatste duidde vroeger de stof, waarmede men schaduwde of diepte en verder ook de schaduw aan, de plek waar de schaduwing het sterkst is; licht en bruin is de naam voor die eigenaardige tegenstelling van tonen, die men met een Franschen term clair obscur noemt.

< >