Men vulle een ledig waspotje met: voor een dubbeltje witte bijenwas en voor een dubbeltje terpentijn. Men laat het een nacht op den schoorsteenmantel, in een kamer waar gestookt wordt, staan, roert ’s morgens even door met een stokje of glazen stift en ... de was is voor het gebruik gereed.
Wenscht men roode was, dan neemt men natuurlijk rooden terpentijn. De meubelen worden bij gebruik van deze wrijfwas als nieuw.Ander recept. De benoodigdheden zijn: ½ ons gesnipperde gele was, een bierglas kokend water, een bierglas witte terpentijn en een half lood saltartari carbonas calicus. De was lost men op in het kokende water, voegt er (van het vuur) de terpentijn bij en roert aanhoudend zacht totdat de hoeveelheid zich goed heeft vermengd. Daarna de saltartari bijvoegen, al roerend en alles koud laten worden. Is de was te dik, dan een gelijke hoeveelheid water en terpentijn bijvoegen.
Recept om zelf roode was te maken:
Koop bij den drogist allcanet-wortel (bijv. voor 30 cent), doe dit in een leege wijnflesch, vul het aan met gewone witte terpentijn, laat dit samen een week trekken, zeef de vloeistof door een lapje en men heeft terpentijn van mooie donkerroode kleur. Giet men deze terpentijn op geschraapte bijenwas, dan zijn die ingrediënten tezamen na een paar dagen tot een uitstekende boenwas geworden voor houtwerk in roode tinten.