Waarom springt zoo menig glas, dat in kokend, zelfs in warm water wordt gewasschen?
Omdat glas door warmte uitzet. Geschiedt nu die uitzetting onregelmatig of al te plotseling, dan zal het glas, dat immers o, zoo broos is, hoorbaar springen.
Wilt er dus aan denken, dat het glaswerk (voor kristal geldt hetzelfde) eerst door lauw water wordt gehaald, voordat het in het heete sop gaat.
Waarom springen heete borden en schalen, als ze plotseling op een marmeren aanrecht worden gezet?
Omdat (wij hebben nu den „tegenvoeter” van het voorgaande geval) zij niet tegen te spoedige afkoeling kunnen. Neemt dus den voorzorgsmaatregel, papier, hout of doeken op het aanrecht te leggen, voordat met den afwasch wordt begonnen. Ook kan met groot succes, zooals tegenwoordig meer en meer in gebruik komt, een rek of teil worden neergezet, waarin men de borden en het andere vaatwerk plaatst om uit te lekken.
Waarom lekt de houten waschtobbe bij warm zomerweer?
Omdat het hout door de warmte krimpt en naden ontstaan
tusschen de plankjes, waarvan de tobbe gemaakt is. Giet dus, als het warm zomerweder is, het houten vaatwerk van tijd tot tijd vol water en laat het zoo eenige uren staan, dan is het altijd voor gebruik gereed.
Waarom is niet in elke keuken een doos, een la, een kastje, een plank, waar, netjes opgevouwen, het pakpapier bewaard wordt? En waarom gebruikt men niet een stokje —’ bijvoorbeeld een van de houten pennen uit een rollade — om er de eindjes touw op te winden? Telkens aan elkaar geknoopt, ja zeker, en zoo ge wilt, kleur bij kleur. Een tafella, een sigarenkistje vormen een uitstekende bergplaats.
Het leert uw dienstmeisje ordelijk en zuinig zijn; ’t heeft bovendien het groote voordeel, dat er altijd papier en touw voorhanden is.
Vele kleintjes ….