Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Tafeldienen

betekenis & definitie

Handig tafeldienen is iets, dat men elk dienstmeisje kan leeren.

De spijzen worden den gasten van links af aangereikt, van rechts neemt het meisje borden, lepels en vorken weg.

Heeft de gast niet zelf het gebruikte mes en vork op zijn bord gelegd, dan doet het meisje dit, voordat zij het bord van tafel neemt. Schoone borden en couverts moet zij weer van rechts neerzetten.

Bij het wegnemen zet het dienstmeisje de borden op elkaar en houdt den stapel met de linkerhand vast; lepels, vorken en messen legt zij in het mandje, dat aan haar linkerarm hangt.

Koppen met bouillon, koffie, thee, enz. dient men rond bij hoogstens drie tegelijk. Dit gebeurt op kleine blaadjes. Men neemt de koppen af zonder ze in elkaar te zetten. Dit geschiedt pas op buffet of dressoir. Dan worden ze op een groot blad of op den dienbak mee naar de keuken genomen.

Groote bladen of dienbakken mogen nooit op tafel worden gezet; ook mogen geen bladen worden geplaatst op stoelen of andere meubelstukken, behalve op het buffet.

Als een lepel, vork of mes op den grond valt, neemt het meisje onmiddellijk een reservestuk en brengt dat op een blaadje of een bord. Eerst daarna raapt zij het gevallen voorwerp op.

Sauskommen, groente- en aardappelschalen worden links bij de vrouw des huizes neergezet. Dranken behooren van rechts af ingeschonken. '

Het verdient aanbeveling, de dienstboden, ook als er geen gasten zijn, keurig te laten tafeldienen.

< >