Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Kostgeld

betekenis & definitie

Moet ik mijn Duitsche dienstbode, die met vacantie naar huis gaat, reis- en kostgeld geven? En zoo ja, hoeveel bedraagt dit laatste?

Is men verplicht, een Holandsche dienstbode, welke men in den vollen kost heeft en gedeeltelijk voor dag en nacht (zij blijft twee avonden per week slapen) behalve het volle loon, in haar vacantie ook kostgeld voor dien tijd te geven?

Dergelijke quaesties schijnen zich dikwijls voor te doen en menige werkgeefster zit hier met de handen in 't haar.

Het al of niet geven van kostgeld in vacantietijd is bij geen enkele wettelijke bepaling voorgeschreven. Men moet daarom, om latere onaangenaamheden te voorkomen, bij het huren van personeel hieromtrent een overeenkomst sluiten. De eene werkgeefster betaalt in vacantietijd het dubbele loon uit, een ander geeft een deel van het loon als kostgeld. Hierin is allerlei variatie te brengen en kan veel onderling geschipperd worden. Met de particuliere omstandigheden van werkgeefster en dienstbode kan rekening worden gehouden

Elke werkgeefster treft wat deze dienstboden-quaestie betreft, haar eigen maatregelen.

Als onze persoonlijke meening willen wij hier wel zeggen, dat wij er vóór zijn, het personeel, als dat in vacantietijd naar huis wordt gestuurd, per week het dubbele loon uit te keeren.

< >