Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Het blad van het buffet

betekenis & definitie

Een werkje, dat in vele gezinnen eens, soms meermalen, per dag terugkomt, is het vlekvrij maken van het blad van het buffet. Vooral daar, waar kommen warme melk er op worden neergezet, waar aan het buffet wordt ingeschonken en waar niet altijd even voorzichtig met het gevoelige hout wordt omgesprongen, is niet alleen het buffetkleed, maar ook het hout zelf maar zelden vlekkeloos.

En het gelukt niet altijd even gemakkelijk om uitgebeten plekjes of ingebrande kringen te verwijderen.Een afdoende oplossing voor dit euvel is een glasplaat te laten aanbrengen op het blad van het buffet. Een goed passende plaat van stevig glas met schuingeslepen randen misstaat niet. Integendeel, vooral als men daar onder een wit of gekleurd buffetkleed legt. Zoo’n glasplaat is op gemakkelijke manier schoon te houden, en behoeft slechts met vrij groote tusschenpoozen te worden afgenomen, welk werkje dan natuurlijk, om de zwaarte en gemakkelijke breekbaarheid van de glasplaat, met groote voorzichtigheid moet geschieden.

Broodmanden. Als de broodmand wit is, moet hij, zoodra hij vuil begint te worden, met lauw zeepsop of met lauw sterk pekelwater worden uitgeboend en met schoon water nagespoeld. Men boent echter pas als al het stof er is uitgeborsteld. Want als men dat uitborstelen vergeet, hecht zich bij ’t boenen het nat geworden stof in proppen tusschen het vlechtwerk en laat zich moeilijk meer verwijderen.

Is het mandewerk erg vuil, dan boent men het met bleekwater, verdund met azijn schoon, spoelt herhaaldelijk na, (liefst onder de kraan) en laat de mand dan drogen.

Is een mand gekleurd, dan borstelt men haar flink en spoelt daarna uit met koud water. Zoo noodig gebruikt men een kwastje om goed in de hoekjes te komen. Met schoone, zachte doeken nadrogen.

Broodtrommels. Ventilatie is een eerste vereischte voor een metalen broodtrommel. Voldoende ventilatie! Want zelfs als men het brood open en bloot laat liggen tot het ijskoud is geworden, zal op den duur een laagje roest op de binnenwanden van den trommel verschijnen.

Zeer aan te bevelen zijn de moderne broodtrommels met lossen porseleinen binnenbak!

De binnenkant van brood- en andere trommels moet nooit met poetsgoed of olie behandeld worden, daar dit gemakkelijk een bijsmaak kan geven aan de eetwaren, die er in bewaard worden. Voor het schoonmaken hiervan neemt men liever alcohol en krijt en spoelt na met heet water. In broodtrommels legt men een schoonen doek of een vel schoon kast- of boterhampapier. Bij trommels met porseleinen binnenbak is deze maatregel overbodig. De bak moet goed worden schoongehouden!

< >