Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Aluminium (zwarte vlekjes in)

betekenis & definitie

Die zwarte vlekjes (welke zich bij aluminium dikwijls vertoonen) bewijzen de aanwezigheid van een spoortje ijzer. Ijzer is in aluminium eigenlijk contrabanda, en de fabrikanten leggen er zich dan ook steeds zooveel mogelijk op toe, om „rein” aluminium te leveren, wat hun nog niet altijd gelukt.

Ter geruststelling diene, dat de zwarte vlekjes voor de gezondheid volkomen onschadelijk zijn. Meestal kan men ze verwijderen met behulp van een scheutje sterke azijn. Er moet dadelijk met veel schoon water worden nagespoeld, daar zuren het aluminium aantasten.

En nu wij toch over aluminium spreken, willen wij meteen even vertellen, dat de oorzaak der kleine ronde gaatjes, die zich vaak vertoonen in pannen, uit dit metaal gemaakt, te zoeken is bij den fabrikant en niet (zooals menigeen denkt) bij de vrouw des huizes.

Als nl. onder het smelten van het metaal luchtblaasjes voorkomen, zullen die later de zoozeer gevreesde gaatjes vormen.

Wij wijzen er onze lezeressen met nadruk op, dat het zaak is, om bij het koopen van aluminium voorwerpen, aan te dringen op absoluut zuiver aluminium. Men vrage den winkelier garantie!

Men mag nooit vergeten, dat aluminium wordt aangetast door soda, verschillende loogen en chloorkalk. Al deze zilverigglanzende keukenvoorwerpen, zoowel pannen als opscheplepels, schuimspanen en teilen, ketels en vergieten, verliezen heel gauw hun mooi glimmend uiterlijk, als ze niet goed behandeld worden. Ze mogen vooral niet met grof zand worden uitgeschuurd. Heel fijn zand met zeep moet als schoonmaakmateriaal dienst doen, maar ook slechts matig aangewend. Water kan in aluminium-pannen niet blijven staan zonder dat de binnenwand dof wordt. De mooie zilverglans blijft (wat den binnenkant van het kookgerei betreft) goed bewaard als men er af en toe appelmoes in bereidt. Het vruchtenzuur der appelen houdt het metaal blank.

Van belang is het feit, dat in zuiver aluminium niet alleen vruchten zonder bezwaar gekookt kunnen worden, maar dat ook allerlei likeuren en zelfs wijnsoorten met een zuurgehalte van 0.8% (de meeste soorten bevatten minder) zonder nadeel met aluminium in aanraking kunnen gelaten worden.

De voordeelen van aluminium in de keuken zijn deze:

Het is een licht en glanzend metaal, dat als het goed onderhouden wordt, een vriendelijken indruk maakt. Het roest niet en blijft, zoowel in droge als in vochtige lucht, lang glanzend en behoeft dus niet dikwijls gepoetst of geschuurd te worden. Als men het op de juiste wijze behandelt, het nu en dan met heet water overgiet en met zachte doeken opwrijft, glimt het als zilver.

< >