Veel mensen houden vissen in viskommen. Daarbij is vaak het probleem hoe het zuurstofgehalte van het water op peil kan worden gehouden.
Een vis met een lengte van ongeveer 2,5 cm (de staart niet meegerekend) heeft namelijk 3,8 liter water nodig. Via het oppervlak van het water wordt zuurstof uit de lucht opgenomen. Is de kom van boven breed, dan komt er dus meer zuurstof in het water, dan in een bolvormige kom.Het schoonmaken van de kom. Omdat in een kom geen groene planten voor het kooldioxyde- en zuurstofgehalte zorgen en het water onzuiver wordt door resten voer e.d. moet het water regelmatig worden ververst.
Voorzichtig zijn met te grote temperatuursovergang.
1 Zet een emmer zuiver water gedurende 24 uur in de kamer om op temperatuur te komen. Neem geen emmer die gebruikt is voor chemische middelen.
2 Een half uurtje na het voeren wordt de vis met een netje overgebracht in een potje met water uit de emmer.
3 Gooi de viskom leeg en maak de binnenkant schoon met een schoon papieren hand- of zakdoekje.
4 Vul de kom weer met water uit de emmer.
5 Verhuis de vis weer voorzichtig.