Niettegenstaande hun betrekkelijk recente invoering heeft de groep van raskatten die bekend staan als Oosterse korthaar katten een enorme populariteit verworven. Deze katten onderscheiden zich door hun lichaamsbouw van de andere kortharige groep - de Britse en Amerikaanse inheemse kortharigen.
Oosterse kortharigen hebben lange, lenige lichamen, spits toelopende staarten, lange, goed-geproportioneerde koppen en puntige oren. Er bestaan enige kleine verschillen in lichaamsbouw tussen de verschillende rassen, maar de belangrijkste variaties vindt men in de vacht en kleur van ogen. De namen van het Oosterse type duiden niet altijd op hun land van oorsprong. Het Oosterse grondtype heeft zijn oorsprong naar men aanneemt in gebieden van het midden-Oosten en Azië, doch sommige ‘oosterse’ rassen zoals de Burmees werden ontwikkeld door Siamezen te kruisen met andere katten van het Oosterse type.1 Siamees. De 'colorpoints' (of uiteinden) - het masker, de oren, de poten en de staart - zijn donkerder in kleur dan de rest van de vacht. Deze hebben de volgende (Engelse) aanduidingen: seal, blue, chocolate, lilac (frost), tabby, red en tortie. Siamezen hebben een wigvormige kop, een elegante nek en de achterpoten zijn duidelijk langer
dan de voorpoten. De Siamees werd voor het eerst in 1884 in Engeland ingevoerd en is nu in vele landen de meest populaire raskat. Zijn oorsprong is onbekend, doch de lijnen van kop en lichaam lijken op die van katten die in het oude Egypte werden aanbeden. Siamezen vragen dikwijls om aandacht.
2 Burmees. Bruin, blauw of champagne, met een korte, dikke, glanzende vacht. Het produkt van een bruin Oosters type en een Siamees.
3 Korat. Zilver-blauw Oosterse kortharige met dichte, zachte vacht. In 1959 voor het eerst uit Thailand naar Noord-Amerika gebracht.
4 Abessijn. Ongewoon en duur ras met korte, dichte, konijn-achtige vacht. Roestbruin ’ticked’ met donkerder bruin of zwart. (Er bestaat ook een rode Abessijn.)
5 Blauwe Rus. Zachte, fijne, blauwe vacht. Ook wel genoemd blauw z Oosters type of Archangel-kat. Naar men aanneemt meegenomen naar Engeland door Russische zeelieden.