Landschildpadden zijn bijna allemaal planteneters met hooggewelfde pantsers en zuilvormige poten. Er zijn soorten die zo groot zijn als een hand, maar er zijn ook reusachtige schildpadden.
Bekend zijn de olifantsschildpad van de Galapagoseilanden en de Pantserschildpad uit Z.- en O.-Afrika. Schildpadden zijn te vinden in Afrika, Eurazië en beide Amerika’s.In Europa komen de Griekse landschildpad, de Moorse landschildpad en de Klokschildpad voor. Landschildpadden komen in diverse milieus voor in de warmere streken.
Sommige soorten wonen in droge prairiegebieden en ze kruipen weg tegen de middaghitte.
Kloofschildpadden in Afrika leven in rotsige streken. De Griekse landschildpad zoekt het liefst streken met dichte begroeiing van gras of struikgewas in heuvels of duinen.
1 Moorse landschildpad (Testudo graeca). Z.W. en Z.O.-Europa, N.-Afrika, Z.W.-Azië; lengte schild 30 cm; geel of bruin en zwart; opvallend zijn de sporen op de dijen; er is geen hoornnagel aan de staartpunt. Dat laatste heeft de Griekse landschildpad wel.
2 Klokschildpad of Breedrandschildpad (Testudo marginata). Z.O.-Europa; lengte schild 30 cm; donker met gele vlekken op elk hoornschild; rugschild (carapax) bij volwassen exemplaren aan voor- en achterkant omgebogen.
3 Gopher schildpad (Gopherus Agassizi). Z.W.-Noord-Amerika; lengte schild 36 cm; bruine schildjes met geel centrum.
4 Sterschildpad (Testudo elegans). India; lengte schild 20-25 cm; schilden geel met zwarte strepen.
5 Woudschildpad (Testudo denticulata). Z.-Amerika; lengte schild 30 cm; donker roodachtig bruin. Houdt niet van sterk zonlicht.
6 Pantserschildpad (Testudo pardalis).
Afrika; lengte schild 76 cm; bleek- s bruin met donkere vlekken.