Encyclopedie van huisdieren

R. Midgley (1979)

Gepubliceerd op 15-05-2021

Hulp aan dieren in het wild

betekenis & definitie

Wees zeer voorzichtig met het verlenen van hulp aan een dier in de vrije natuur. Een dier dat gewond is geraakt wekt natuurlijk ons medelijden op.

Het kan echter zeer agressief reageren. Veel gewonde of zieke dieren kunnen door ons niet worden geholpen. De hulp van een veearts zal vaak moeten worden ingeroepen, of de natuur moet gewoon zijn loop hebben. Bedenk ook dat de jonge dieren die u misschien vindt lang niet altijd wezen zijn. Vaak zit het moederdier ergens in de buurt.Hulpeloze jonge zoogdieren en vogels.

Vaak zijn de ouders dicht in de buurt.

Laat de jonge dieren dus met rust op de plek waar ze zijn gevonden. Als u weg bent, komen de ouders weer bij het jong.

Bent u er zeker van dat de ouderdieren dood zijn, dan ligt de zaak anders. Toch is het verzorgen van zo’n jong dier lang geen gemakkelijke zaak. Vraag dus advies aan deskundigen. Beslis dan of u het jonge diertje zou kunnen verzorgen tot het zelfstandig genoeg is om weer vrij te worden gelaten.

Verzorging van vogels uit de vrije natuur.

Het voeren van een jonge vogel gelukt natuurlijk het beste als de manier van voeren van de ouders wordt geïmiteerd. Zij stoppen het voedsel met hun snavel in de keeltjes van de jongen. Open dus de snavel van de jonge vogel en stop het voedsel erin met behulp van bijvoorbeeld een pincet, die echter wel stomp moet zijn.

.

Behandeling van wonden.

De vogel wordt met gesloten vleugels goed vastgehouden. De wond wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd. Vogels hebben vaak snij- en kraswonden, bijvoorbeeld veroorzaakt door katten. Een vogel die bewusteloos of verdoofd is kan men in een kartonnen doos doen. Op de bodem van de doos het een of andere zachte, warme materiaal leggen. Het deksel wordt dichtgedaan.

Door de openingen kan er genoeg lucht binnenkomen. Door de rust, het donker en de warmte zal de vogel weer bijkomen en kan dan weer de vrijheid herkrijgen.

< >