De system adequacy van een elektriciteitssysteem geeft aan in hoeverre er te allen tijde voldoende capaciteit beschikbaar is om aan de elektriciteitsvraag te voldoen. (System) adequacy is van groot belang voor de leveringszekerheid van elektriciteit.
Binnen een elektriciteitssysteem bestaat een fluctuerende vraag naar elektriciteit, waaraan voldaan moet worden om stroomuitval te voorkomen. Het aanbod moet de vraag zo exact mogelijk volgen, in real-time, om stroomuitval te voorkomen. System adequacy kan bereikt worden door enerzijds voldoende elektriciteit op te wekken, te importeren of uit middelen als opslag te halen, anderzijds kan ook invloed worden uitgeoefend op de vraag naar elektriciteit zodat deze afneemt.
De system adequacy wordt in onder andere Nederland en België steeds lastiger vast te stellen. Van conventionele capaciteit die gebruik maakt van een brandstof kan met grotere zekerheid worden vastgesteld of deze ook daadwerkelijk beschikbaar is wanneer het nodig is. Weersafhankelijke capaciteit kan soms het eigen piekvermogen leveren, maar op andere momenten juist helemaal niets. Dit is letterlijk zo onvoorspelbaar als het weer.
Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de system adequacy. Dit doen zij op landelijk niveau (TenneT in Nederland, Elia in België) maar ook in internationaal samenwerkingsverband. Binnen Europa is ENTSO-E het grootste samenwerkingsverband. Het belang van internationale samenwerking voor het bewaren van adequacy neemt toe als gevolg van de energietransitie; het verplaatsen van elektriciteit naar andere delen van Europa moet eenvoudiger worden om minder afhankelijk te zijn van lokale weersomstandigheden.