Politie in Rome - In de Republikeinse periode werd er zeer weinig belang gehecht aan politiediensten in de stad, met het oog op de rust en de veiligheid. Dit verklaart de vele relletjes en ongeregeldheden van benden en personen, waarvan de geschiedenis en de literatuur ons heel wat voorbeelden hebben nagelaten (cfr. Clodius, Catilina).
De hogere magistraten hadden hun lictores en viatores om de orde te handhaven.
Eigenlijke politieopdracht hadden de triumviri capitales of nocturni. Augustus richtte in Rome drie cohortes urbanae op; later kwamen er meer. Zij hadden werkelijke politietaken te vervullen, terwijl de vigiles meer de brandweer vormden.
Deze cohortes stonden onder bevel van de praefectus urbi die ook moest waken over de onruststokers in Rome. Op juridisch gebied werkte hij samen met de quaestiones perpetuae.
In andere grote streken, centraal gelegen in belangrijke gebieden, waren ook cohortes urbanae, o.a. in Carthago en Lugdunum. In de provincies waren orde en tucht een zorg voor de gouverneur, die desgewenst een beroep kon doen op plaatselijke garnizoenen.