Philokrates - Atheens politicus (4e eeuw v.C.). Na de val van Olynthos in 348 v.C. leidde Philokrates de onderhandelingen met Philippos II van Makedonië. Deze zouden uitlopen op de vrede van Philokrates in 346. Van het gezantschap, dat naar Philippos ging onderhandelen, maakten ook deel uit Demosthenes, Aischines, Ktesiphon e.a.
Het vredesverdrag bekrachtigde alleen de bestaande toestand; het was trouwens gesloten tegen het advies van Demosthenes in. Deze legde zich echter bij de feitelijkheid van de geschapen situatie neer. Dat Demosthenes met recht Philippos wantrouwde, bewijst het feit dat het tweede gezantschap, onder leiding van Philokrates vertrokken op een dag in april 346, tot 17 juni moest wachten, voordat Philippos het bekrachtigde, terwijl hij het ondertussen door zijn expedities waardeloos had gemaakt. Na het eerste gezantschap moest het verdrag in Athene aan de volksvergadering ter bekrachtiging voorgelegd worden (zie Ekklesia). De tweede maal ging het Atheense gezantschap de aldus bekrachtigde tekst ter ondertekening aan Philippos II voorleggen.
In 343 v.C. werd Philokrates wegens omkoperij tijdens de vredesonderhandelingen vervolgd. Hij verdween uit Athene en werd ter dood veroordeeld. Zijn politiek, in de lijn van de voorzichtige Euboulos, werd nu afgekeurd.