Karyatiden - (lett. ‘meisjes van Karyai’, een dorpje bij Sparta) Meisjes die tijdens een folkloristisch feest ter ere van Artemis dansten met een hoofdbedekking in de vorm van een korf. In de 5e eeuw v.C. kreeg karyatiden de betekenis van ‘slavinnen’; de inwoners van het dorp waren namelijk als slaven verkocht, omdat zij tijdens de Perzische Oorlogen met de Perzen zouden hebben geheuld (hetgeen historisch onmogelijk is).
In de bouwkunst is karyatide een Griekse term voor pijler of kolom in de vorm van een jonge vrouw op wier hoofd het kapiteel rust.
De bekendste karyatiden zijn de zes meisjesfiguren van de Korenhal van het Erechteion op de Akropolis te Athene. In het begin van de 19e eeuw heeft de Engelsman Lord Elgin de karyatide van de noordoosthoek weggebroken en samen met andere kunstbeelden, o.a. van het Parthenon, naar Engeland overgebracht. Het beeld staat nu in het British Museum. Een nieuwe karyatide, gemaakt van cement in het begin van deze eeuw, heeft de plaats ervan ingenomen.