Hoe zouden onze maaltijden er uitzien als we niet in staat waren ons voedsel te koken of te braden? Fruit en groenten kunnen meestal wel rauw gegeten worden; ongekookte melk is drinkbaar, maar het is niet altijd gezond. Maar wie zou trek hebben in rauwe biefstuk, ongekookte eieren of groene aardappelen? Bovendien: als de kookkunst niet bestond, zouden gerechten en voedingsmiddelen als soep, brond, pudding, croquetten en pasteitjes onbekend zijn.
De kookkunst zorgt ervoor, dat ons voedsel smakelijker wordt en gemakkelijker is te verteren. Bovendien bevordert hij onze gezondheid, omdat het koken of braden van voedsel tevens de aanwezige bacteriën en ziektekiemen doodt.Niemand weet wanneer en hoe de kookkunst eigenlijk begonnen is. Misschien is lang geleden een brok rauw vlees per ongeluk in het vuur terecht gekomen en ontdekte de geschrokken eigenaar later, dat de smaak er door dat ongelukje niet op was achteruitgegaan.
Toen de West-Europeanen de Nieuwe Wereld ontdekten, maakten ze kennis met de primitieve kookkunst van de Indianen. Die legden eerst een open vuur aan en lieten het uitdoven. Ze verpakten hun voedsel vervolgens in bladeren en in leem en schoven het zo tussen de hete sintels van het vuur. Als het voedsel gaar was, braken ze de aaneengekoekte korst van leem en bladeren open en begonnen met smaak aan de gaargekookte inhoud van die primitieve pan.
Indianen kenden nog een andere manier om voedsel te bereiden. Ze groeven een gat in de grond en omringden dat met stenen. Vervolgens ontstaken ze in de kuil een vuur en hielden dat brandende tot de stenen gloeiend heet geworden waren. Vervolgens plaatsten ze het voedsel in de hete as en bedekten alles met de hete stenen.
Hoewel de moderne mens in avontuurlijke buien nog wel eens boven open vuren kookt, (de z.g. barbecue is tegenwoordig weer in de mode) bereiden wij ons voedsel voornamelijk in en op moderne gas- en elektriciteitsfornuizen. Die zijn meestal uitgerust voor verschillende manieren van voedselbereiding; we hebben de keus uit koken, braden, roosteren, stoven, stomen, grilleren, bakken, smoren en fritten. Die bewerkingen geschieden in speciale pannen; in de ovens van onze fornuizen; door middel van gloeiende roosters of boven een open vlam.
Er wordt tegenwoordig ook veel gekookt in zg. hogedrukpannen, die luchtdicht zijn afgesloten en waarin als gevolg daarvan stoom ontstaat. Die stoom wordt steeds heter en zorgt daardoor voor een snelle bereiding van het voedsel.
In de loop der tijden is de kookkunst in verscheidene landen uitgegroeid tot een complete wetenschap, waarvan de geheimen slechts na jarenlange studie onder de knie te krijgen zijn. Verscheidene landen staan bekend om hun verfijnde keuken; Frankrijk met zijn vele uitgelezen gerechten is er wel het bekendste van. In vergelijking daarmee is de Nederlandse keuken met haar ‘stevige’ gerechten eigenlijk nog een beetje primitief!