samenvoeging van kandidatenlijsten bij verkiezingen, met het oog op het samenstellen van de daarop uitgebrachte stemmen. In Nederland kan lijstverbinding strekken tot vorming van een lijstengroep of van een lijstencombinatie.
Een lijstengroep is de verbinding van gelijksoortige — niet per se gelijkluidende — lijsten die door één politieke partij in twee of meer kieskringen zijn uitgebracht; vloeit voort uit de splitsing van het land in kieskringen, hetgeen uit louter administratieve overwegingen is geschied.
Een lijstencombinatie is een verbinding van ongelijksoortige lijsten die door verschillende politieke partijen in elk van de kieskringen zijn uitgebracht. De mogelijkheid hiertoe heeft van 1923—73 ontbroken. Deze vorm van lijstverbinding is wederom ingevoerd om politieke partijen in staat te stellen hun bereidheid tot samenwerking bij verkiezingen te demonstreren, zonder dat zij tot fusie of gemeenschappelijke kandidaatstelling behoeven over te gaan. In België spreekt men van → lijstenkoppeling.
LITT. W.K.J.van Ommen Kloeke en C.Borman, Kieswet (losbl.).