Gepubliceerd op 21-01-2020

NOORDELIJKE LEERGANGEN

betekenis & definitie

Opgericht 1947 door de Fryske Akademy, waaraan zij ook nu nog de rechtspositie ontlenen (huidige naam dateert van 1956). Doel: voorzien in het gebrek aan buiten-universitaire studiegelegenheid in Noord.

Nederland. De Noordelijke Leergangen leiden op voor de officiële, door het Rijk ingestelde MO-A en MO-B akten te Groningen, Leeuwarden en Zwolle.

De cursussen worden meestal ’s avonds gegeven, één- a tweemaal per week. De administratie wordt centraal te L’w. gevoerd.

Het bestuur wordt gevormd door een curatorium dat bestaat uit negen leden, benoemd door het dagelijks bestuur van de Fryske Akademy: twee leden worden rechtstreeks benoemd, één op voordracht van B en W. van L’w., twee op voordracht van B en W van Groningen, twee op voordracht van het Drenths Genootschap en twee op voordracht van de Stichting Overijssels Studiecentrum.Te L’w. kan men de volgende opleidingen volgen: Nederlands MO-A en B, Fries MO-A en B, Frans MO-A en B, Duits MO-A, Engels MO-A, Geschiedenis MO-B, wiskunde MO-A en B en Pedagogiek MO-A. Er zijn plm. 150 docenten en bijna 2000 kursisten (1973); plm. 20 % studeert niet met de bedoeling een lesbevoegdheid te verwerven.

< >