Gepubliceerd op 21-01-2020

KRANTENFUSIE

betekenis & definitie

Op initiatief van de redacties van Leeuwarder Courant' en Friese Koerier werd september 1969 besloten tot een samengaan van beide bladen. Na een periode van voorbereiding kwam op 1-11-1969 de eerste editie van „Leeuwarder Courant samen met de Friese Koerier” uit.

Het aantal abonnees van LC bedroeg op dat moment 65.114, dat van FK 21.629.Achtergrond van het streven naar een samengaan van beide bladen waren de grote economische en technische veranderingen in het krantenbedrijf. Met name voor de Friese Koerier leek de toekomst zorgwekkend: het aantal abonnees steeg niet snel genoeg om mogelijk noodzakelijke herstructureringen te kunnen doorvoeren. Bovendien deed zich voor beide kranten de moeilijkheid voor, dat ze op dezelfde persen van de N.V. Erven Koumans en Smeding (thans Friese Pers B.V.) werden gedrukt. Met het oog op de hieruit voortvloeiende problemen had de redactie van de Leeuwarder Courant eind 1968 reeds aan de collega’s van de Friese Koerier het voorstel gedaan, een gecombineerde maandagsportbijlage te maken. Deze voorstellen werden aanvankelijk van de hand gewezen, maar na een herhaald verzoek traden de hoofdredacteuren van Leeuwarder Courant en Friese Koerier in augustus 1969 in overleg, wat resulteerde in een concreet fusieplan, dat met algemene stemmen door de redacteuren werd aanvaard.

Een driehoofdige hoofdredactie zou de nieuwe krant gaan leiden: Jacob Noordmans en Eddy Evenhuis van de Leeuwarder Courant en Laurens O. ten Cate van de Friese Koerier. De nieuwe krant werd, volgens het op 27 september gepubliceerde redactiestatuut, „onafhankelijk, democratisch en vooruitstrevend, zonder spreekbuis of orgaan van een bepaalde politieke, levensbeschouwelijke of maatschappelijke groep te zijn”. Bovendien werd de situatie van tweetaligheid in Friesland erkend; een vrije en harmonieuze ontplooiing van het Friestalig naast het Nederlandstalig element zou worden voorgestaan. De fusie werd een commercieel succes: het aantal abonnees is sedert 1969 voortdurend gestegen en bedroeg begin 1975 bijna 98.000.

Zie ook Pers.

< >