Gepubliceerd op 21-01-2020

KOPERATIVE UTJOWERIJ, DE

betekenis & definitie

(De Coöperatieve Uitgeverij), KU., opgericht op initiatief van vooral T. Brattinga 28-3-1970 te Kubaard door 12 Friese schrijvers en belangstellenden in het Fr. boek.

Schrijverscoöperatie met als doel het uitgeven, verspreiden en verkopen van werken van letterkunde, wetenschap of kunst in de Fr. taal of andere talen, maar dan bij voorkeur van werken die direkt op Frl. betrekking hebben.De KU werd min of meer opgericht als reactie op het ultimatum van de Fr. uitgevers dat zij na 1-1-1970 geen boeken meer zouden uitgeven, wanneer de ingrijpende spellingswijziging voor het Fr. zou worden doorgevoerd. Vanaf het begin van haar activiteiten heeft de KU kinderboeken in de proefstavering uitgegeven hetgeen moeilijkheden gaf in de sutelaksjes van het Skriuwersboun.

De KU had op 31-12-1973 dertien leden: Teije Brattinga, Tr. Riemersma (secr.), G. van der Zwaag (tot dec. 1974 voorz.), G. Abma, G. W. Abma,

H. Brattinga, A. Feitsma, J. de Haan, R. Straatsma, J. A. Visser-Bakker, J. Boomsma, P. J. Sikkema en S. Sybrandy. Elk lid betaalde een inleg van duizend gulden.

Bij de KU werden uitgegeven (-1974): 3 romans, 4 verhalenbundels, 12 dichtbundels, 14 kinderboeken (waarvan een groot deel in de proefstavering).

In 1970 nam de Ku het initiatief tot het instellen van de Cumulusrige, een literaire serie waarop men zich kan abonneren. De KU-leden beoefenen geregeld (ongesubsidieerd) het suteljen. Een ander initiatief van de KU is de Skûlrige, een serie uitgaven voor rekening en verantwoording van de schrijver.

< >