De vermoedelijk oudste afbeelding van een in Friesland gedragen vrouwenkostuum (klederdracht), kwam in 1972 aan het licht, toen in de nieuwe afdeling Ned.geschiedenis van het Rijksmuseum te Amsterdam een serie geschilderde klederdrachtpaneeltjes met vrouwen en meisjes uit Ned. steden en dorpen werd geplaatst, afkomstig uit München en omstr. 1550 tot stand gekomen. Het enige Fr. stuk is getiteld „Stauerse Vrou” en beeldt een vrouw of meisje af met een moeilijk te definiëren hoofddekking en met een rijglijf (Hindel.: oelof), in die tijd overigens in een veel groter gebied in zwang.
Dit portret betekent een aanwinst, aangezien in een in 1944 door oorlogsgeweld vernietigde vergelijkbare serie in het Openluchtmuseum te Arnhem de „Staverse vrouw” ontbrak.Lit.: S. J. van der Molen, Klederdrachtpaneeltjes uit omstreeks 1550 in: Antiek, apr. 1973.
KLEDING EN REINIGING Tot deze nijverheidssector behoren uiteenlopende bedrijven: kappers, confectiefabrieken, zeilmakerijen, wasserijen enz. Naast honderden zeer kleine bedrijven, verspreid over de provincie, telt Friesland in deze sector een tiental wasserijen, een aantal grotere confectiefabrieken in het oosten en negen kleinere, verspreid over de gehele provincie. Verder zijn er enkele zeilmakerijen in het merengebied en 2 matrassenfabrieken (Drachten, Suameer).
In totaal waren in de sector Kleding in 1961 in de 30 industriële bedrijven 1.227 personen werkzaam, in 1971 in 25 bedrijven 1.395. Voor de sector Reiniging waren de cijfers: in 1961 12 bedrijven met 359 personeelsleden, in 1971 12 bedrijven met 360.