Gepubliceerd op 21-01-2020

FIERLJEPPEN

betekenis & definitie

(Polstokverspringen) De brede vaarten en sloten in het Friese waterland vormden vanouds een hindernis voor eierzoekers. Die losten de hierdoor ontstane problemen op, door met behulp van een polsstok over de wateren te springen.

Na WO II groeide deze bezigheid binnen de Bond van Fr. Vogelbeschermingswachten uit tot een wedstrijdsport.

Aanvankelijk werden de wedstrijden georganiseerd onder uiterst primitieve omstandigheden. Ze droegen een folkloristisch karakter.

It Frysk Ljeppersboun opgericht in 1957, zorgde voor een emancipatie van deze sport. De Technische Commissie van deze bond houdt toezicht op de organisatie van de wedstrijden, waarbij de kwaliteit van springarena en -schansen veel aandacht krijgt.Het aantal actieve ljeppers is gegroeid tot rond 150 (1974). De wedstrijden worden georganiseerd in een 15-tal afdelingen. Er wordt gesprongen in 8 klassen: tm. 13 jaar, 14-15 jr., 16 tm. 18 jr., B-klasse, A-klasse, Heren van 41 jr. en ouder, dames, Topklasse. Elk jaar worden een aantal demonstraties gegeven buiten FrL, welke bijdragen tot verbreiding van het fierljeppen buiten de Fr. grenzen. Mede door deze activiteiten is buiten Frl. de belangstelling gegroeid. Leden van de Hollandse Polsstok Bond (HPB) wisten in de jaren ’70 meermalen de Fr. hegemonie te doorbreken.

Onder auspiciën van de HPB worden wedstrijden georganiseerd in Utrecht en Zuid-Holland. Sedert 1966 wordt ieder jaar een tweekamp gehouden tussen Fr. en Hollandse ljeppers, terwijl sedert 1972 om het Nederlands kampioenschap wordt gesprongen, waaraan evenveel Fr. als Hollandse ljeppers deelnemen. Mede door de televisie is ook internationaal (Japan, West-Duitsland, Zweden) de belangstelling voor het fierljeppen gegroeid. Met name in 1974 kwamen de ljeppers tot opzienbarende prestaties. Niet alleen de „magische” 16m-grens werd meermalen doorbroken, enkele ljeppers kwamen zelfs voorbij de 17 m.

Dat het een topsport is geworden, blijkt uit het experimenteren met nieuwe materialen (aluminium polsstok), strengere reglementering en besprekingen met drankindustrie over sponsorring.

Bekende fierljeppers waren o.a. Roel Bokke Span en Evert Wilstra, veelvoudig winnaars van diverse kampioenschappen. Een groot fierljepevenement is de traditionele wedstrijd te Winsum, eind augustus.

< >