Een aantal kloosters in de Nederlanden, na de kerkhervorming allen te niet gegaan, droegen dezen naam.
1) te Amersfoort, nonnenklooster, 1380 gesticht, 1562 veranderd in eene latijnsche school.
2) te Amsterdam op den Oudezijds-Achterburgwal, van reguliere kanonikessen; de kerk werd later een pakhuis van de Admiraliteit, en in 1631 ingerigt tot gebouw voor de doorluchtige school.
3) te Arnhem, van augustijner nonnen, die er eene vaste woonplaats kregen in 1404. Omstreeks de helft der 16e eeuw werd het St.Catharina Gasthuis er overgebragt.
4) te Delft buiten de Oostpoort, ook Josaphats-huis genaamd, en meer bekend onder den naam van Spiringklooster; het bestond reeds in 1420; later veranderd in woonhuizen.
5) te Deventer, van reguliere kanonikessen, gesticht 1303; werd ook het Buyskensklooster genoemd, naar Reinerus Buyskens, die aan de eerste zusteren kosteloos huisvesting had verleend; deels afgebroken, deels tot lombard ingerigt.
6) te Dordrecht, van augustijner nonnen, gesticht 1326; werd in 1579 tot een pesthuis verbouwd.
7) te E!burg;zie FRANCISCANERKLOOSTER.
8) te Enkhuizen, nonnenklooster, gesticht 1515; in burgerhuizen veranderd.
9) te Gorinchem, nonnenklooster (Minimen), 1401 gesticht, door zekere weduwe Lysbet Florisse Sprouks. De laatste regent van dit klooster is geweest Johau van Oosterwijk, een der negentien martelaren van Gorinchem.
10) te Gouda, nonnenklooster, gesticht 1515; de kerk is in eene lombard veranderd.
11) te ’s Gravenhnge, in het Westeindc, nonnenklooster (Minimen); in 1576 veranderd in een weeshuis.
12) te Groningen, OudeEbbiugstraat, voor nonnen van den derden regel van St. Franciscus; meer bekend als St. Agnes-Convent; woningen geworden voor arme lieden.
13) te Harderwijk, van reguliere kanonikessen, gesticht in het begin der 14e eeuw; verbouwd tot burgerhuizen.
14) te Hoorn, achter de Groote kerk, gesticht 1385, voor nonnen van den derden regel van St. Franciscus; in 1586 verbouwd tot admiraliteitshuis; later gedeeltelijk ingerigt tot lokaal voorde lessen der clinische schooi.
15) te Kampen, op den Vloeddijk, gesticht in de 15e eeuw, werd bewoond door 26 nonnen,St.Franciscus derden regel; thans staat er de stads-armenschool.
16) te Leyden, van reguliere kanonikessen, digt bij de Vrouwenkerk. verbouwd tot burgerhuizen.
17) te Rhenen, van reguliere kanonikessen; naderhand tot paleis verbouwd voor Elizabeth, dochter van Jacobus I van Engeland, gemalin van paltsgraaf FrederikV; tegenwoordig tuinen.
18) in Salland;zie ACNESRERG.
19) in Saliand, buiten de Diezerpoort van Zwolle, gesticht 1454; nonnenklooster, naar de plaats waar het gestaan heeft werd het ook genoemd op de Maat; gedeeltelijk veranderd in tuinen, gedeeltelijk weggegraven lot stadsgracht.
20) te Schoonhoven, nonnenklooster, gesticht 1599, in 1414 den regel der Minimen aangenomen; afgebroken.
21) te Tiel, van franciscaner nonnen, gesticht 1443 door Rudolf van Diepholt, 53sten bisschop van Utrecht; in de 17e eeuw door de stad van de kloosterlingen overgenomen tegen eene jaarlijksche uitkeering; de kerk wordt sedert 1656 tot latijnsche school gebruikt.
22) te Utrecht, reguliere kaftonikessen van St. Augustinus; vermoedelijk 1418 gebouwd, ook bekend onder de benaming van Jeruzalem; later gedeeltelijk ingerigt tot werkhuis, gedeeltelijk tot een weeshuis, dal in de wandeling het Kinderhuis wordt genoemd.