de Padus der ouden, nog vroeger Eridanus genaamd, en voorheen in het eerste vierdegedeelte van haren loop ook Bodincomagus geheelen, de grootste rivier van Italië, waarvan zij 't noordgedeelte besproeit, hetwelk er door gescheiden wordt in twee deelen (die bij de ouden Cispadaansch Gallil en Transpadaansch Gallic genoemd werden),ontspringt op den Monte-Viso in de Cottische Alpen, loopt van het W. naar het O., doet de steden Turijn, Casale, Piacenza, Cremona en Guastalla aan, neemt de meeste rivieren van Italië in zich op, en ontlast zich na 88 mijlen loop in de Golf van Venetië met verscheidene monden, van welke de 2 voornaamste zijn: Po-di-Maestro en Po-di-Goro. De rivier de Po heeft ook^jjenen korten tijd haren naam gegeven aan drie departementen, nl.:
1) departement van de Po, gevormd uit een gedeelte van Piêmont, behoorde aan de fransche republiek, vervolgens (1801—1814) aan het fransche keizerrijk, en had Turijn tot boofdplaals.
2) departement van de Beneden-Po, in 1797 gevormd uit een gedeelte van den Kerkelijken Staat, was een der departementen van de Cisalpijnsche republiek, en vervolgens van het koninkrijk Italië; dit dept. had tot hoofdplaats Ferrara.
3) departement van de Boven-Po, gevormd 1797 uit een gedeelte van het hertogdom Milaan, was begrepen in de Cisalpijnsche republiek, later in het koninkrijk Italië, en had tot hoofdpl. Cremona.