Geographisch- historisch woordenboek

Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)

Gepubliceerd op 21-10-2021

Arnold (persoon)

betekenis & definitie

(Christoph) een boer in Sommerfeld bij Leipzig, geb. 17 Dec. 1650, gest. 15 April 1695, onderscheidde zich doornaauwkeurigeen zeer ijverige sterrekundige waarnemiiigen, zoodat hij met de beroemdste geleerden van zijnen tijd in briefwisseling stond.

(George Daniël), juristisch schrijver over het burgerlijk regt, voornamelijk bekend als dichter in den elzasser tongval door zijnen “Pinkstermaandag"; hij was geb. teStraatsbnrgl780,enstierf aldaar als professor in de regten 1829.

(Gottfried), geleerd theologant, geb. te Annaberg 5 Sept. 1655, gest. 1714 als predikant te Perleberg in het Brandenburgsche. In zijne "Onpartijdige historie der Kerk en der ketters” (Frankf. 1699) wijdde hij zijne bijzondere opmerkzaamheid aan de ketters, terwijl hij hunnen invloed op de kerkelijke ontwikkeling onbevooroordeeld deed uitkomen, waardoor hij den weg hielp banen tot den geest van verdraagzaamheid.

(Joseph), een molenaar in de Neumark, bekend door een proces, dat hij tegen zijnen erfpachtheer van Gersdorf voerde, en dat hij in alle instantiën verloor, waarop Frederik de Gr. den gewaanden wederregtelijk veroordeelde zoo zeer in zijne bescherming nam, dat hij tot de strengste maatregelen (afzetting, vestingstraf en dergelijke) overging tegen verscheidene der betrokkene regterlijke en openbare ambtenaren, en de tegenpartij van den molenaar, zoomede de regters, eigenmagtig veroordeelde tot schadevergoeding. Na den dood van Frederik II werd het proces herzien, en de onschuld der vele betrokkene ambtenaren in het helderste licht gesteld.

(Thomas), geb. 13 Junij 1795 in Cowes op het eiland Wight, gest. 12 Junij 1842, wijdde zich aan den pedagogischen werkkring. Door zijne reizen in Duilschland werd zijne liefde voor de duitsche litteratuur en het meer vrije denken van het duitsche Protestantismus aangewakkerd. Zijn kerkelijk streven was hoofdzakelijk daarheen gerigt eene engelsche nationale Kerk te vormen. Daar hij hierbij de gebreken der staatkunde blootlegde, had hij met vele vijandelijkheden te kampen, die echter ophielden toen het Puseyismus opentlijk te voorschijn trad.

< >