Prosopalgia, Tic douloureux, is een meestal zeer heftige zenuwpijn in het gebied van een der drielingszenuwen (5e hersenzenuwpaar), optredende in aanvallen tusschen welke de lijder geheel vrij is van pijn. De aanval wordt gemakkelijk opgewekt, b.v. door tocht of lichte aanraking, minder door flink drukken.
De pijnen schieten óf door voorhoofd, wenkbrauwen en oogen, óf door wang, bovenlip en neusvleugel, óf door kin, onderlip en punt der tong, al naar gelang de le, 2e of 3e tak van deze zenuw is aangedaan. Meestal zijn er in het beloop der zenuw pijnlijke drukpunten (Valleix’ points douloureux). De oorzaak kan zijn: kneuzingen, koude vatten, kleine gezwellen, welke op de zenuw drukken, allerlei ziekten van neus, ooren en tanden, syphilis, malaria; ook kan zij een gevolg zijn van infectieziekten (typhus of influenza). Zenuwpijnen boven het oog kunnen ook het gevolg zijn van brekingsafwijkingen van bet oog, die niet behoorlijk door een bril gecorrigeerd zijn. De behandeling hangt af van de oorzaak, die zoo mogelijk moet worden weggenomen, b.v. slechte kies, ettering van kaakholte, malaria. Electriciteit heeft dikwijls een goede uitwerking. Den aanval zelf kan men soms onderdrukken door huiden spierrekkingen, b.v. volgens de handgrepen van Naegeli (druk op het tongbeen, met buiging van het hoofd achterover en vervolgens naar de tegenovergestelde zijde als waar de pijn wordt gevoeld).
Ernstige gevallen van zeer hevige aangezichtspijn, vereischen dikwijls chirurgische behandeling. Bij den aanval kunnen pijnverdoovende middelen (narcotica) dikwijls niet gemist worden.