Oorlogvoering. Een van de vele eufemismen die opdoken tijdens de Kosovo-crisis. Dergelijke woorden suggereren onpartijdigheid, uit naam van de menselijkheid, terwijl in feite een soeverein land met bommen bestookt werd. Het woord wordt, o.a. door toedoen van de wervingscampagnes op radio en televisie, nogal vaak geassocieerd met avontuur.
Jongeren worden aangespoord deel te nemen aan ‘denderende acties’. Oorlog mag geen oorlog meer heten (want militairen en politici legden zich beperkingen op zoals het voorkomen van burgerslachtoffers of collaterale* schade zoals het eufemisme luidt) maar een humanitaire* interventie, een conflict* of een vredesoperatie. Een land dag en nacht met bommen bestoken kan best een goed doel dienen, maar het gebeuren zelf heeft alles van een oorlog.
Nog steeds levert Nederland op vier na de grootste bijdrage aan de Verenigde Naties en nog steeds wordt de krijgsmacht ingezet om deel te nemen aan vredesoperaties.
Vrij Nederland, 27-03-99
Voorheen wilde de partij de NAVO ‘Zo snel mogelijk’ opheffen. Nu kan het militaire verbond ‘incidenteel worden ingezet bij vredesmissies’.
De Groene Amsterdammer, 27-10-99
Het is de eerste keer dat een niet-NAVo -onderdeel een NAVO-operatie zal leiden. Het is ook de eerste keer dat het Eurokorps, opgericht in 1993, een vredesoperatie leidt.
NRC Handelsblad, 29-01-2000
Rond de zo procent van de militairen die terugkeren van een vredesmissie kampt met psychische klachten.
Nieuwe Revu, 26-01-2000