Voorkeursbehandeling voor een achtergestelde bevolkingsgroep: kleurlingen die voorrang krijgen bij een baan boven blanken, vrouwen boven mannen enzovoort. De term lijkt te suggereren dat het hier niet om echte discriminatie gaat (het gebruik van het woord positief moet daartoe bijdragen), maar ook ‘omgekeerde’ discriminatie is discriminatie. Het gaat hier om een vertaling van het Engelse begrip ‘positive discrimination’ (reeds in 1967 opgetekend en vooral in Groot-Brittanië gebruikt; in Amerika prefereert men de iets oudere term ‘affirmative action’). Zie ook voorkeursbeleid*.
Khallid Abdul Muhammad baseert zijn haatpolitiek erop, Bill Clinton zijn positieve-actiebeleid. Maar ‘ras’ bestaat niet, beweert Jim Sleeper. Geen enkel beleid mag ‘ras’ of ‘etniciteit’ als uitgangspunt hebben. Hij schreef er een boek over, ‘Liberal Racism’. En verloor prompt een paar linkse vrienden.
De Groene Amsterdammer, 09-09-98
Het is geen wonder dat immigranten in de Verenigde Staten meer initiatief en ondernemingszin demonstreren dan in Nederland. Effectiever dan ‘positieve actie’ is dan ook het wegnemen van obstakels die de verzorgingsstaat heeft opgeworpen.
Elsevier, 19-02-2000