1. (noordelijk en zuidelijk deel; Vrije Polder benoorden de Linie en bezuiden de Linie). Poldergebied in de gemeente → Oostburg; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis; noordelijk en zuidelijk deel van elkaar gescheiden door de → Nieuwe Passageulepolder.
De oorspronkelijke Vrije(n)polder werd in 1535 in de → Zuudzee bedijkt en was gelegen tussen de → Passageulepolder en de Oudemanspolder (→ Groote Oudemanspolder). De opp. bedroeg 433 gemeten, waarvan 378 gemeten bruikbaar land. De gehele polder lag binnen de oude parochie → Oostmanskerke. Nainvloeiing aan het eind der 16e eeuw volgde definitieve herdijking in 1650 en 1711.
Noordelijk deel
opp.ca. 105 ha; hoogte ca. 1,3 m + N.A.P.; deel van het hoofdafwateringsgebied Nol Zeven (→ Hoofdplaatpolder). Bedijkt 1650 als deel van de → Generale Prins Willemspolder le gedeelte. De grens met de → Oude Passageulepolder noordelijk deel wordt gevormd door de weg Waterlandkerkje-Stroopuit (op de topografische kaart verkeerd aangegeven). In de Vrije Polder noordelijk deel liggen → Turkeije en → Waterlandkerkje (ged.). Het noordelijk deel overstroomde bij de vloed van 26 jan. 1682 en behoorde tot de voormalige gemeente Waterlandkerkje.
Zuidelijk deel
opp. ca. 70 ha; hoogte ca. l,7m + N. A.P.; eveneens deel van het hoofdafwateringsgebied Nol Zeven. De scheidingsdijken zijn ged. verdwenen. De grens met de → Kleine Oudemanspolder wordt deels gevormd door een watergang. Het zuidelijk deel werd begin 17e eeuw onder de bedijking van het → Eiland of de → Generale Vrije Polder begrepen, doch overstroomde nadien meermalen. In 1711 werd het tegen de Brandkreekpolder herdijkt. Het heeft behoord tot het waterschap Eiland en Brandkreek (→ Brandkreekpolder) en tot de voormalige gemeente IJzendijke.
2. Voormalige polder van Zuid-Beveland, gelegen aan weerszijden van de Lavendeldijk (→ Kruiningenpolder/→ Oud-Krabbendijkepolder). De polder werd bedijkt tussen 1264 en 1269; de oppervlakte bedroeg ca. 65 gemeten. Zijn naam dankt hij aan de schotvrijheid die de ingelanden genoten. Hij werd ook Polder achter Moerdamme genoemd. Na de inundaties van 1530/1532 werd dwars door de polder de Lavendeldijk gelegd. Een straatnaam in het aan weerszijden van die dijk ontstane → Oostdijk herinnert nog aan de polder.
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Gottschalk, Historische geografie II. Roos, Woordenboek. C. Dekker, ZuidBeveland.