Polder in de gemeente → Oostburg; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis; opp. ca. 67 ha; hoogte ca. 1, 2 m + N.A.P. Het grootste polderdeel, gelegen ten westen van de hoofdweg Schoondijke-(Veerhaven) Breskens, behoort tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis (→ JongBreskenspolder); het gebied ten oosten van die weg tot het hoofdafwateringsgebied Nummer Een (→ Hoofdplaatpolder).
Op de grens met de → Heeren- en → Zuidwesthoekpolder ligt de buurtschap → Boerenhol (gedeeltelijk). De scheidingsdijken van de Steenenpolder zijn gedeeltelijk verdwenen. De polder werd vóór 1348 bedijkt als Ser Jans van den Steenepolder (200 gemeten). Jan van den Stene behoorde tot een aanzienlijke Brugse familie. Ca. 1300 was Jan van den Steen (Jean de la Pierre) baljuw van Damme, Monnikerede, Hoeke en Mude. Met Gerard de Moor (→ Gerard de Moorspolder) wordt hij ook genoemd in een cijnsrol van 1307. Bij de militaire inundaties van ca. 1583 gingde Steenenpolder ten onder; hij werd herdijkt in 1610 en later opgenomen in het waterschap Groot- en Klein-Baarzande (→ Klein-Baarzandepolder).LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Gottschalk, Historische geografie. Roos, Woordenboek. J. de Hullu, Toevoegsels op Roos. Van Empel en Pieters, Zeeland. Van der Aa. Aardrijkskundig woordenboek.