1. Polder in de gemeente → Oostburg; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis; opp. ca. 245 ha; hoogte 0,7 tot 1,4 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Cadzand (→ Kievittepolder).
De polder werd in 1527 door Jan van Adornis (→ Adornispolder) bedijkt aan de oostzijde van het eiland Cadzand; Adornis stichtte in de polder het oude kerkdorp Nieuwvliet, dat verder noordwestelijk lag dan het huidige. De Kapelleweg in de polder herinnert nog aan het voormalige dorp. De geul Den Drink, waarvan een restant in de polder ligt, vormde vroeger de scheiding tussen de heerlijkheid Nieuwvliet en Cadzand. De polder overstroomde in 1530, waardoor Nieuwvliet werd verwoest; herdijking vond in 1533 plaats door Jan van Adornis. Tegen de noordelijke dijk van de St.-Janspolder, in de huidige Zwartepolder, lag ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog de schans → St.-Jan.De polder behoorde tot het waterschap Cadzand (→ Oudelandsche Polder) en viel binnen de voormalige gemeenten Cadzand, Nieuwvliet en Zuidzande. Hij ligt onder één dijkage met de St.-Joris-, de Gars- en Grubeke- en (ged.) de Mettenijepolder.
2. Voormalige, in 1510 geïnundeerde polder in het noordwesten van het toenmalige Noord-Beveland. De St.-Janspolder lag binnen het dijkgraafschap → Westerderdendeel. Door het gebied van de geïnundeerde polder liep later de geul De Rip. De in 1699 tot stand gekomen → Heer Janszpolder in het westen van het nieuwe Noord-Beveland dankt zijn naam aan deze verloren polder.
LITERATUUR
De Bruin cn Wilderom. Tussen afsluitdammen I. Wilderom. Tussen afsluitdammen IV. Gottschalk. Historische geografie II. De Hullu. Toevoegsels op Roos.