Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

MOFFENSCHANS

betekenis & definitie

Voormalige grote schans bij Terneuzen (Oost Zeeuws-Vlaanderen), in 1583 aangelegd door graaf Philips van Hohenlohe. Deze was begin november 1583 bij Terneuzen geland met 10 vendels (ca. 1000 man) grotendeels Duitse huursoldaten.

De schans werd nog geen 10 jaar later in een buitenplaats veranderd en later in een hofstede, de ‘Moffenschans’. Petrus Hondius, predikant te Terneuzen (1603-1621), beschrijft in zijn dichtwerk ‘Dapes inemptae’ het leven op dat buiten, waar hij een grote en befaamde kruiden-, moes- en bloementuin had. Met vooraanstaande plantkundigen in binnen- en buitenland wisselde hij zaden en ervaringen uit, o.a. met de beroemde Clusius te Leiden. Hondius was vermoedelijk de eerste botanicus die mais in de Nederlanden kweekte en zich bezig hield met de toen nog onbekende aardappelteelt. Ook kweekte hij allerlei soorten rozen. Het vers De Moufeschans, enz... (zie Johan → Huyssen) is een bron van kennis over het leven uit die tijd in en rond Terneuzen.LITERATUUR

K.J.J. Brand. Over het ontstaan van de fortificaties in Oost Zeeuws-Vlaanderen en aangrenzend gebied. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.

< >