1. Polder in de gemeente → Terneuzen; opgenomen in het → Waterschap de Verenigde Braakmanpolders (opgericht 1965); oppervlakte ca. 494 ha, hoogteligging 0,6 m- N.A.P. tot 2,3 m + N.A.P.
De polder behoort tot het afwateringsgebied van het gemaal → Lovenpolder. In de polder liggen → Hoek (ged.), → Mauritsfort (ged.), → Hasjesstraat en Den → Abeele.De Koudepolder werd in 1545 bedijkt op verloren gegaan gebied door Jan van der Walle, op octrooi van Karei V; het octrooi betrof ook de Lovenpolder.
De polder overstroomde in 1551, 1791 (2 x) en 1808. Hij was calamiteus tot 1 mei 1864. Diverse inlagen zijn verloren gegaan.
Van 1878 tot 1962 maakte de Koudepolder deel uit van het bijzondere waterschap Nol Kouden en Loven, dat verder nog het waterschap Loven en Willemskerke (→ Lovenpolder) omvatte. Het waterschap was opgericht tot beheer en onderhoud van de nol tussen de Koude- en de Lovenpolder; na de afdamming van de Braakman in 1952 verloor het waterschap zijn betekenis voor de oeververdediging.
De Koudepolder heeft behoord tot de voormalige gemeente → Hoek. In de zuidoosthoek van de polder, bij de huidige buurtschap van die naam, lag het Mauritsfort.
2. (Koudepolder). Polder in de gemeente → Reimerswaal, aan de Oosterschelde; opgenomen in het → Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland (opgericht 1959), thans → Waterschap Noord- en Zuid-Beveland; oppervlakte ca. 15 ha; hoogteligging gemiddeld 0,9 m - N.A.P.
De afwatering geschiedt via het gemaal de Moer in de → Brede Watering Bewesten Yerseke.
De polder kwam in waarschijnlijk 1545 ten oosten van → Wemeldinge tot stand als inlaag van de Brede Watering Bewesten Yerseke. Hij heeft behoord tot de heerlijkheid en de voormalige gemeente Wemeldinge en maakte tot 1959 deel uit van het waterschap de Brede Watering Bewesten Yerseke. De scheidingsdijk tussen de Koude- en de → Kaarspolder is afgegraven.
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen lil en IV. C. Dekker, Zuid-Beveiand. J.P.B. Zuurdeeg, Waterschap de Brede Watering. K.J.J. Brand, Oost Zeeuws-Vlaamsepolderland. J.P.B. Zuurdeeg, Braakmanpolders.