Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

Fort NASSAU

betekenis & definitie

1. Voormalig fort in Oost Zeeuws-Vlaanderen, na de verovering van Hulst in 1591 door prins Maurits aangelegd in het geïnundeerde gebied ten noordwesten van Hulst.

Na 1645 werd het fort door een ‘linie van communicatie’ verbonden met Hulst. In 1672/73 ging het bij militaire inundaties verloren (→ Hulsternieuwlandpolder).2. Voormalig fort in Oost Zeeuws-Vlaanderen, aan de voormalige zeedijk van de → Beoosten-Blij-benoordenpolder; deel van een na de inname van Axel (1586) door prins Maurits aangelegde defensielinie langs deze zeedijk. De linie bestond verder uit de forten Kijkuit en Zeeland (Hendrik-Filip). Het fort Nassau heette aanvankelijk St.-Margriet. De linie werd in 1747 tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog geslecht. De zuidoostelijke dijk van de polder heet nog Liniedijk; deze linie werd in 1784 weer tijdelijk hersteld.
3. Voormalig fort in West Zeeuws-Vlaanderen, bij → Terhofstede; onderdeel van de vestingwerken van Cadsandria, thans → Retranchement geheten. Het fort werd in 1622 aanbesteed.

LITERATUUR

K.J.J. Brand, Over het ontstaan van de fortificaties in Oost Zeeuws-Vlaanderen en aangrenzend gebied. Roos, Woordenboek. De Hullu, Toevoegsels op Roos. Wilderom, Tussen afsluitdammen, IV. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.

< >