Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

Dirk van GELDER

betekenis & definitie

(Scheveningen 7 mrt. 1907). Graficus en tekenaar, hoofdzakelijk door zelfstudie.

Hij reisde veel door Italië en Spanje en vestigde zich in 1938 in Veere, waar hij tot 1965 bleef wonen; sindsdien woont hij in Den Haag. Van 1952-1972 was hij daar leraar aan de Koninklijke Academie. Dirk van Gelder begon zijn grafische werk met litho’s, maar al spoedig kreeg de ets de overhand, waarbij later de houtgravure kwam. In deze beide technieken verwierf hij zich een groot meesterschap. Daarnaast heeft hij steeds veel getekend, eerst vooral in zwart-wit, na 1938 ook in kleur met prachtig gebruik van waskrijt en aquarel. Ook illustreerde hij bibliofiele uitgaven, ontwierp hij ex-libris en postzegels voor Nederland en de Verenigde Naties en maakte hij ontwerpen voor sierkunst.

Zijn onderwerpen vindt hij steeds in het landschap en de planten- en dierenwereld, waarbij de weergave steeds nauwkeurig, zuiver en zeer verfijnd is. Bekend werden zijn series van acht houtgravures van Zeeland (1951) en veertien houtgravures van Veere (1953). Ook in vele tekeningen en aquarellen werd het landschap rondom Veere en Vrouwenpolder vastgelegd. Daarnaast inspireerden Texel en Sicilië hem bijzonder. De laatste jaren ontstonden vooral weer veel tekeningen en aquarellen van planten en bloemen. Ontwierp in 1957 tafeldamast voor Prov.

Staten van Zeeland. Een grote bewondering heeft Van Gelder voor de Franse graficus Rodolphe Bresdin; over deze kunstenaar schreef hij een standaardwerk met oeuvre-catalogus.LITERATUUR

W.J. de Gruyter, Dirk van Gelder, 32-42. S. Dijkhuizen en H. Warren, Buiten is dichtbij.

< >