(Arme Claren, Orde der Arme Dames). Tweede door Franciscus van Assisi gestichte orde, ontstaan uit een vrouwengemeenschap, die zich naar het voorbeeld van de minderbroeders, in 1212 rondom St.-Clara had gevormd.
Franciscus schreef voor haar een leefregel.Drie jaar later werd deze orde, die strenge armoede, boete en afzondering wilde, goedgekeurd door Paus Innocentius III.
Zeeland heeft maar één klooster van deze orde gekend; het klooster Nazareth te Veere. Het lag buiten de wallen, tussen de Zandijkse- en de Mijnsherenpoort. Het werd overigens niet als een clarissenklooster gesticht, maar kwam als klooster van de derde orde van St.Franciscus, ca. 1461 tot stand. Vermoedelijk heeft Wolphaert II van Borssele de grond aan de zusters geschonken. In 1478 besloten deze Tertiarissen (zusters van de derde orde) over te gaan naar de tweede orde. De paus had geen bezwaren tegen deze overgang maar stelde dat de zusters die volgens de derde orde wilden blijven leven, in het klooster mochten blijven.
Als buitenzusters zullen zij van dienst zijn geweest. We krijgen niet de indruk dat de
clarissen het breed hebben gehad. De magistraat van Veere, die een zeer goede band met dit klooster had, heeft nog wel eens moeten bijspringen.
Uit het bieraccijns ontvingen zij ondersteuning, terwijl zij ook uit de domeingoederen van het markizaat van tijd tot tijd een bijdrage kregen. Op hoogtijdagen en gedurende kermis schonk de stad haar iets extra’s. De kloostergebouwen werden van stadswege onderhouden, terwijl ook de geneeskundige behandeling voor rekening van de stad kwam. Eens per jaar, in november, ging hun rector (altijd een minderbroeder uit Middelburg) met een paar magistraatspersonen langs de huizen in Veere om vlees voor de clarissen te vragen. De officiële maaltijden van de magistraat werden in de 16e eeuw nog al eens in dit klooster gegeven.
In 1572 zijn de kloostergebouwen verwoest. De 26 clarissen, die er toen huisden, werden in Veere ondergebracht en na twee maanden per schip naar Antwerpen vervoerd. Daar bleven zij 9 jaar.
Uiteindelijk zijn zij in St.Omaars (Fr) terecht gekomen, waar zij een nieuw convent hebben ingericht.
LITERATUUR
Schoengen, Monasticon Batavum. Van der Horst, Kerkelijk Veere. Nolet en Boeren, Kerkelijke instellingen. S. Muller Hz., De indeeling van het bisdom. Romer, Kloosters en abdijen.