Polder in de gemeente → Brouwershaven, aan het Grevelingenmeer; aangesloten bij het ’→ Waterschap Schouwen-Duiveland (opgericht 1959); oppervlakte ca. 31 ha; hoogteligging ca. 0,4 m + N.A.P. de hoeken bij de ingang der ’s-Heeren-Boudewijnstraat aan de zijde van de Kaai en een in de Smeerstraat.
Tiendpalen.
Grenspalen die de scheiding tussen twee tiendgebieden markeren. In Zeeuws-Vlaanderen vindt men nog twee tiendpalen, waarvan de in 1964 te → Waterlandkerkje opgegraven en daar op het Redouteplein geplaatste paal, een der oudste grenspalen van Nederland is; de andere staat op de hoeve van de familie de Nood in de Van der Bekepolder, zuidwestelijk van Waterlandkerkje.
De palen, vermoedelijk van → Doornikse steen, zijn cilindervormig behakt; karakteristiek voor de Romaanse stijl is het kapiteel, bestaande uit een vierkant prisma, dat rust op de schacht van de kolom, waarvan de onderste vier hoeken zijn afgerond. Op de ene zijde staat het wapen van de abdij van St.Pieter te Gent: drie sleutels op een schild, wat ze tevens tot wapenpalen maakt; aan de andere zijde zijn de letters S.B. ingebeiteld, wellicht naar de andere Gentse abdij St.-Bavo. Ze zijn 220 cm lang en wegen ca. 700 kg; het cilindervormig gedeelte is 90 cm lang met een omtrek van 85 cm.
De beide palen werden wellicht in de 13e eeuw in deze streek geplaatst, toen beide abdijen er het tiendrecht hadden.
LITERATUUR
Aalbregtse, Merkwaardige grenspalen. De Bruin, Waar ligt de grens. Hamerlinck, Grenspalen. Van Hinte, Hugenoten. Lambert, Twee limietpalen.