Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

STADSPOORTEN

betekenis & definitie

Op verschillende plaatsen in Noord-Brabant zijn nog stadspoorten of restanten daarvan bewaard gebleven. Een van de bekendste is wel de Gevangenpoort of Onze Lieve Vrouwepoort in Bergen op Zoom.

De poort werd gebouwd tussen de oude stad en de havenwijk. De twee torens van de Lieve Vrouwepoort stammen uit de 14de eeuw; het is een van de acht poorten, die Bergen op Zoom eens heeft bezeten. Een ander type stadspoort is het zgn. Spanjaardsgat in Breda, een oude waterpoort; de waltorens van Breda zijn in het begin van de 16de eeuw gebouwd.Woudrichem had in de 15de eeuw vijf stadspoorten, waarvan de Waterpoort aan de Merwede, met een spietorentje op een der hoeken, is overgebleven. Een van de overblijfselen van de vestingwerken van Grave is de Hampoort, een gebouw met pilasterordonnanties versierde gevels en met een gewelfde gebogen gang verbonden. Ook Ravenstein, dat om een kasteel werd gebouwd, bezit nog twee stadspoorten, de Kasteelpoort en de Maaspoort, die beide toegang geven tot de Markt en stammen uit het begin van de 16de eeuw.

Een poortachtig geheel treft men ook nog aan in de wallen van Willemstad, de Arsenaalpoort.

In ’s-Hertogenbosch, dat eens verschillende poorten had, is nog slechts een klein deel van een der stadspoorten, de Leuvensepoort, overgebleven in een huis aan de Hinthamerstraat bij de Markt. De toren zelf werd in de 19de eeuw gesloopt.

Bron: Anton van Oirschot, Het Land van de Brabanders.

< >