(Bergen op Zoom 1900), auteur, historicus en archivaris; studeerde geschiedenis aan de R.K. Leergangen in Tilburg, was nadien werkzaam op de secretarie te Bergen op Zoom, waar hij de zorg voor het archief kreeg en zich bekwaamde tot wetenschappelijk archiefambtenaar; hij was tot 1975 archivaris van de stad Bergen op Zoom.
Slootmans verdiepte zich in de geschiedenis van de Markiezenstad, vergaarde boeken, prenten en schilderijen voor het archief en schreef tegen de driehonderd boeken en artikelen met bijzondere aandacht voor de economische geschiedenis van Bergen op Zoom. In „Jan metten lippen” wordt op wetenschappelijke wijze een stuk stadsgeschiedenis beschreven, verweven met de hofgeschiedenis. Slootmans, die in zijn stad talrijke maatschappelijke functies vervulde, was een groot voorvechter van het herbezit van de Markiezenhof door de gemeente. Na zijn pensionering verscheen een studie over de belangrijkheid van Bergen op Zoom als handelscentrum tijdens de Middeleeuwen; de uit drie delen bestaande studie handelt over de Paas- en Koudemarkten tussen 1365 en 1565. Slootmans is ridder in de Orde van de H. Gregorius de Grote en in de Orde van Oranje Nassau.
Andere publikaties van zijn hand zijn o.m.: Hervorming te Bergen op Zoom (samen met J. Kleyntjes S. J., 1933), De geschiedenis der Berg en op Zoomsche Heeren van Glymes (1945), De heilig Kruisommegang van Bergen op Zoom (1946), Bergen op Zoom de stad der Markiezen (1949), Tussen hete vuren I en II (deel II in samenwerking met C. C. J. van de Watering en L. J.
Weys, 1970-71). Vanaf 1941 verscheen ieder jaar een artikel van hem in het Jaarboek „De Ghulden Roos” te Roosendaal. In 1965 verscheen een totaal bibliografie van wat tot die tijd in jaarboeken en tijdschriften was gepubliceerd (278 nummers). Bron: Brabantia 1960; De Stem 10 juli 1965 en 6 juni 1985.