Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

PLOEG, DE

betekenis & definitie

textielweverij in Bergeyk: voortgekomen uit de coöperatieve landbouwkolonie te Best, die gemaakt was naar het voorbeeld van de Engelse Villages of Coöperation en in 1921 naar Bergeyk verhuisde. Daar werd in het oude notarishuis een Vegetarisch Rust- en Herstellingsoord voor Ploegwerkers gesticht.

In 1922 werden door Carl Hijner en Piet Blijenburg de eerste plannen gesmeed voor een weverij, die in 1923 in de schuren bij het notarishuis werd verwezenlijkt. Het betrof toen uitsluitend huishoudelijk textiel, werd in 1928 echter omgezet in woningtextiel (meubel- en gordijnstoffen), waarvan de dessins door kunstenaars werden ontworpen. Zowel de geruite ,,Bobby"stoffen als de gestreepte ,,Colora's" werden een begrip op de Nederlandse markt. Vooral na de tweede wereldoorlog, toen de sociale woningbouw een aanvang nam, reageerden de architecten enthousiast, evenals de kleine kunstnijverheidswinkeltjes, die overal verrezen.Tijdens de oorlogsjaren was men ook overgegaan tot het vervaardigen van kleinmeubelen onder de naam Spectrum om zodoende aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland te ontkomen; dit bedrijf werd in 1974 weer afgestoten om verder te gaan onder de naam Arspect.

In 1957 werd de coöperatie omgezet in een Naamloze Vennootschap; in 1958 werd een nieuw gebouw betrokken naar een ontwerp van architect Rietveld. De Ploeg is op Campina na de grootste werkgever in Bergeyk met eigen weverijen, eigen ververijen, een laboratorium en een eigen afzetapparaat. Ook op sociaal gebied is men altijd zeer actief bezig, getuige de eigen brandweer en harmonie. In 1983 verwierf De Ploeg een hoge Amerikaanse textielonderscheiding voor het dessin op de gordijnstof ..Quadrille" genaamd. Verder wordt er zaken gedaan met Canada. Saoedi-Arabië en Japan, terwijl men verkoopkantoren heeft in Londen.

Brussel en Krefeld. Na de crisisjaren, die de textielbranche gekend heeft, beleeft De Ploeg weer een stijgende omzet-ontwikkeling. in 1983 +/20 miljoen, waarvan 80% op de binnenlandse markt. In 1962 kreeg het bedrijf bij haar veertigjarig bestaan de B.K.I.-prijs. Helen Boterenbrood uit Utrecht promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op een studie over deze weverij.

Bron: Eindhovens Dagblad, 12-3-83.

< >