het oudste Brabantse type plattebuiskachel, de vierkante voetplattebuis is te zien in het Kachelmuseum De Drie Kronen in Boekel (eigenaar Willem van Gurp). De eerste kachels van dit type stammen van +/1830. daarvoor werden voornamelijk vuurkorven als stookplaats gebruikt.
Als stookmateriaal gebruikte men hout en turf. vanaf 1830 ook kolen, die uit Engeland werden geïmporteerd. Rond 1850. toen ook hier kolen werden gedolven, kregen Midden-, Oost- en Zuid-Nederland hun eigen streekkachels. Bij de Brabantse plattebuiskachel zijn twee types te onderscheiden: de vierkante voetplattebuis. die als de oudste geldt (+/1855) en de rondevoetplattebuis. De deksels werden beslagen en de buis werd door de smid op maat gemaakt. De hoge hals van de kachel en de ster op de stookpot zijn typische Brabantse kenmerken. De grensplattebuis (begin 20e eeuw) is van oorsprong Frans, van kachelontwerper Godin, en ontleent zijn naam aan de grensgebieden van Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zij werden in zand gegoten, in vele variaties. Onder de naam ,,frontlader" werden zij in 1924 ook door de ,,Etna" fabriek in Breda vervaardigd. De plattebuis werd o.a. gebruikt om er eten op te koken. Bron: Woonblad, nov. 1984.