('s-Hertogenbosch 1861-Deurne 1932), auteur en onderwijzer; verhuisde van Den Bosch, waar zijn vader politie-ambtenaar was, naar Woensel en kwam via Hoeven in Deurne terecht; studeerde te Eindhoven aan de Normaalschool van J. de Vlam voor onderwijzer, slaagde in 1880 en werd aangesteld aan de openbare school te Liessel, in de gemeente Deurne. Na nog werkzaam te zijn geweest op de openbare school in Deurne zelf, verliet hij in 1899 het onderwijs om het redacteurschap van het Helmondsche Nieuwsblad op zich te nemen en legde tevens de grondslag voor de Helmondsche Boek- en Handelsdrukkerij.
Zijn vriend, de historicus August Sassen, bezorgde hem een baantje als redacteur van de „Zuid-Willemsvaart” en Ouwerling wist met behulp van zijn leerling en vriend H. J. Maas dit kwijnende krantje tot een veelgelezen blad te maken. Ouwerling heeft zijn buurjongen Antoon Coolen de weg naar het schrijverschap gewezen en daarnaast mr. A. Roothaert geïnspireerd tot zijn historische roman „Die verkeerde weereldt”.
Als redacteur had hij zijns gelijke niet, daar hij als geen ander streek en volk van Brabant en van Limburg kende en tevens open stond voor meningen en ideeën van anderen. Al zeer jong schreef hij „Schetsen over Noord Brabant” en „Schetsen over Limburg”, doorweven met folklore. In 1884 werd „Paepsche Stoutigheden" opgenomen in het „Jaarboekje” van Alberdingk Thijm. Het Tijdschrift voor Noord-Brabantsche Geschiedenis werd door hem samen met August Sassen geleid en bleef tot 1889 voortbestaan onder de naam „Noord-Brabantsche Volksalmanak”. Hij was medewerker aan de tijdschriften ..Taxandria”. en de „Bossche Bijdragen” en aan het „Nieuw Biografisch woordenboek”. In 1889 verscheen een levensbeschrijving van J.
Martinet in „Martinet en zijn geboorteland”. In 1900 „Sophia Alberts. Eene bladzijde uit de kerkgeschiedenis der Meyery van ’s-Hertogenbosch” (historiserend-polemisch werk); „Uit de donkere gewesten" en „Schetsen uit de oude schoolwereld” verschenen achtereenvolgens in 1908 en 1909. In het eerste werk toont Ouwerling aan dat