Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

MARK-VLIETKANAAL

betekenis & definitie

in 1911 pleitte de gemeente Roosendaal voor het graten van een nieuwe scheepvaartverbinding. In 1924 werd in opdracht van het gemeentebestuur een kanaalplan opgesteld; in de dertiger jaren zou het worden gerealiseerd om werklozen aan de slag te helpen.

In 1939 bepaalde het rijk, dat het een-derde van de kosten voor zijn rekening zou nemen. Door de oorlog, later de watersnood en nog verschillende andere omstandigheden werd het werk toen niet uitgevoerd. Het rijk reserveerde echter wel een bedrag voor het Roosendaalse kanaal. Eerst in 1983 kwam het kanaal gereed. Het Mark-Vlietkanaal is 9.5 km lang en vormt een rechtstreekse verbinding van de Mark (Dintel) met de gemeente Roosendaal. Het bestaat voor 5,5 km uit een verdiept en verbreed gedeelte van de Roosendaalse Vliet en uit een nieuw gegraven kanaal met een lengte van 4 km. dat ter hoogte van Stampersgat aansluit op de Dintel.

In 1978 werd het werk officieel begonnen bij Gastelsveer. Het kanaal kwam gereed onder supervisie van de provinciale waterstaat. Roosendaal kreeg een nieuwe haven. Borchwerf, die toegang geeft tot 120 ha nat en droog industrieterrein.

< >