Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

ERMELINDIS SINT

betekenis & definitie

naamdag 26 oktober; volgens de overlevering overleden te Meldert in Vlaams Brabant, einde 6de eeuw. In de kerk in Moergestel staat een notehouten beeld, van 66 cm uit ± 1500.

Zij houdt een lelietak met 3 bloemen in de rechterhand als symbool van haar maagdelijkheid en in de linkerhand een boek.

In de jaren vijftig werd er onder pastoor van den Boogaard op het landgoed de Hooge Braken een toneelstuk opgevoerd door een Belgisch gezelschap uit Meldert, over het leven van Sint Ermelindis.

Bij een tegenbezoek bracht hij een relikwie mee, die iedere 2e Pinksterdag vereerd wordt. Zij wordt aangeroepen tegen lamheid, koorts en oogpijn.

In de visitatieakten van 1619 van Mgr. Nicolaas Zoesius is sprake van een verering in Moergestel van een zekere H. Everlina (in de volksmond Sinte Everlijn). Er zou een graftombe van haar zijn, waarbij men spijkers offerde. Vermoedelijk is hier sprake van dezelfde heilige. Men vereerde toen een beeld, dat een hoefijzer in de hand hield en offerde daaraan een even groot aantal spijkers als het aantal bloedzweren waaraan men leed.

Bron: Brabantse oudheden, bijdragen tot de studie van het Brabants heem.

< >