opgericht in 1917 als een van de vier afdelingen van de RK Leergangen, na overplaatsing van ’s-Hertogenbosch naar Tilburg in 1919; met school voor profane muziek o.l.v. Willem van Kalmthout en school voor kerkmuziek o.l.v. prof. dr.
A. Smijers; het conservatorium kreeg in 1930 een eigen gebouw aan de (huidige) Tivolistraat te Tilburg wat een primeur voor Nederland was. In 1956 werd het een zelfstandig instituut en ging verder als Brabants Conservatorium met rijkserkenning.In 1934 werd het Conservatorium-orkest van docenten en studenten o.l.v. Willem van Kalmthout opgericht.
Later werd de ondertitel ,,voor muziek en dans” aan de naam toegevoegd. Het Conservatorium, ondergebracht in het voormalige Cenakel aan de Kempenbaan te Tilburg, heeft een afdeling muziek met de hoofdvakken: viool, altviool, cello, contrabas, gamba, blokfluit, fluit, hobo, klarinet, fagot, saxofoon, hoorn, trompet, trombone, tuba, accordeon, clavecimbel, orgel, elektronisch orgel, piano, harp, gitaar, slagwerk, zang, orkestdirectie, koordirectie, directie harmonie, fanfare, theorie der muziek, compositie en amv/schoolmuziek. Daarnaast zijn er algemene vakken en vaardigheidsvakken, koordirectie, orkestdirectie, elektronische muziek. Bovendien zijn er groepslessen in koorpracticum, orkestpractica, symfonie-orkest, strijkorkest.
harmonie-orkest, ensembles, koorrepetitie en pedagogische didactische vorming. Studierichtingen zijn: opleidingen uitvoerend musicus, directie-opleidingen, opleidingen docerend musicus, algemene muzikale vorming, schoolmuziek, praktijkdiploma, prijs voor compositie, aantekeningen begeleiden voor piano, kamermuziek.
De afdeling Dans kent opleidingen tot toneeldanser en -danseres, tot docent dans zowel klassiek als dansexpressie. Bij toneeldans: klassiek, folkloredans. historische dans, moderne dans en jazzdans; moderne dans: compositie en improvisatie, Spaanse dans, enz.