Gebied, door de aanleg van een afsluiting (Zoolsdijk, Nieuwlanderdijk) buiten de oude S-vormige zeedijk in 1624 tot stand gekomen (ca. 420 ha). Workum droeg hierin aanzienlijk bij, ook ter verbetering van de vaart naar zijn haven. Vergunning tot inpoldering of octrooi is in 1557 door Filips n aan Willem Jansz., burgemeester van Enkhuizen, verleend (deze had 1556 Karel v en de landvoogdes Maria per schip naar Spanje gebracht).
Later verkocht Willem Jansz. zijn rechten aan Workum. De polder is ruitvormig, omdat men de polderdijk niet haaks op de gevaarlijkste, meest heersende, wind wou aanleggen.
Afspraken met dijkgenoten van de oude dijk, georganiseerd in contributies Wymbritseradeels c.a. Contributie Zeedijken en Hemelumer Oldephaert c.a.
Zeedijken, werden doorkruist door een nader bedijkingsplan, doch men is ze nagekomen. Ten laste van de polder bleven 2 van de 3,9 km zeewering en 5,7 km oude dijk, totdat één en ander in 1938 overgenomen is door Westergo’s IJsselmeerdijken; daarvan is het W.N. het tweede gebied.
Het W.N. is thans een boezemwaterschap, in 1938 in werking getreden ter verzorging van het binnenwater in het gebied van de 1938 opgeheven polder ‘Het W.N.’.