(Fr. : de Rottefalle). Dorp in Smallingerland, N. van Drachten (974 inw.).
Herv., geref. en doopsgez. kerk; openb. en chr. nat. school. Ontstaan in de 17de eeuw als veenkolonie.
Vóór de grenswijziging van 1943 lag R. in Achtkarspelen, Tietjerksteradeel en Smallingerland (zie Grenzen). R. is (met Kerkhoven in N.-Brabant) sedert 1953 zgn. voorbeelddorp.
Tevoren trachtte de rijkslandbouwvoorlichtingsdienst door demonstratieproefveldjes, voorbeeldpercelen en voorbeeld bedrijven de agrarische bedrijfsvoering te verbeteren. Na het voorbeeldrol zijn in 1956 de verbeteringsplannen opgezet.R. wordt opgenomen in het streekplan ‘De drie gemeenten’, waarmee bedoeld is: verbetering van bedrijfsvoering en huishouding in elk bedrijf, de doelmatige samenwerking der bedrijven, en verbetering van het maatschappelijk klimaat. Bedrijfsonderdelen worden gemoderniseerd, ook het woongedeelte. Dit geeft hoger bedrijfsinkomen en meer vrije tijd voor de boerin. Zo worden delevensomstandigheden van het boerengezin beter. In R. werken 30 bedrijven aan het dorpsplan mee. Hun vereniging heeft vier vertegenwoordigers in de ‘Stichting Voorbeeldcentrum Z.O.-Frl.’, het uitvoerende en financierende lichaam, geadviseerd door een ‘Raad van Bijstand’. Het aantal deelnemers groeit. Men verwacht het meeste succes bij het streven naar ‘vergroting der welvaart en verbetering der levensomstandigheden’. De term voorbeelddorp is in zoverre misleidend, dat alleen de boerenbevolking erbij betrokken is.
Zie: Hepkema Memories, 392; Reg. Leeuw. Cour., 56; Repert., 207; Het voorbeelddorp, uitg. Stichting Voorbeeldcentrum Z.O.-Frl. (1953) j Het streekverbeterings plan ‘De drie gemeenten’, uitg. Rijkslandbouwconsulentschap voor Z.O.-Frl. te Drachten (1956); Van voorbeelddorp naar streekverbetering Eindverslag van de voorbeelddorpen R. en Kerkhoven, uitg. Directie van de Landbouw (1955).