Nadat ca. 1870 en in het begin der 20ste eeuw pogingen daartoe waren mislukt, trekt het Stedelijk 0. Lwd. in 1915 krachten aan, die naast blaasook strijkinstrumenten bespelen en begint de dirigent J.
Paardekoper in het winterseizoen symfonieconcerten te geven met behulp van dilettanten en vakmusici. In 1918 kan Lwd. door subsidiëring op een eigen symfonie-0. bogen.
Na enkele jaren treedt Willem Zonderland op als dirigent, tot de crisis der jaren 30 een einde maakt aan dit werk. Uit een incidenteel O. (begeleiding zangspelen) groeit na W.O. ii weer een symfonie-ensemble van dilettanten en vakmusici.
Als 1949 Kor Ket de leiding krijgt, winnen diens muzikaliteit, de toewijding der 8.leden en de zakelijke visie van het bestuur heel Frl. voor het Fr. 0. en de symfonische kunst. Rijk, prov., gem. en particulieren maken een economische basis mogelijk, zodat het in de hele prov. graag gehoorde Fr.
O. een plaats in de rij der officiële Nederlandse symfonie-0.en is gaan innemen. Dirigent: Alfred Salten. zie Krantenacties.Zie: Jaargangen ‘Toonkunst’ na 1914; Gedenkb. Lwd. 1435-1935, 246 e.v.; Jaargangen ‘O.-nieuws’ Fr. O.