op Ameland. Opgericht 1896 onder protest der Ballumers als boezemwaterschap om:
a. onderhoud en beheer der bestaande dorpsdijken (2,5 m plus volzee) om de Mieden (gemeenschappelijk bouw- en grasland) van Hollum en Ballum te reglementeren en in één hand te brengen;
b. de onbedijkte G. (in gemeenschappelijk bezit bij de eigenaren der Mieden) te beschermen. De dorpsdijken werden nl. voordien nog door de eigenaren der Mieden in gedeelten naar verhouding van. hun bezit zelf onderhouden onder toezicht van ‘rechters’ later ‘opzieners van d e boerenstand’.
Om de G. was een. ca. 1850 van rijkswege aangelegde oeververdediging tegen afslag, maar ’s winters en bij hoog water liepen ze onder. De plannen voor een zomerkade zijn echter omgewerkt tot die voor een complete zeedijk, gereedgekomen in 1915. De dorpsdijken verloren daarmee hun betekenis. Het reglement van 1896 is in 1913 en 1917 gewijzigd, in 1917 werd de G. als zeewerend waterschap gereglementeerd. De G. heeft in onderhoud 8 km zeedijk (voor de oeververdediging aan de voet zorgt nu nog het rijk) tussen de duinen ten westen en de dijk Nes-Buren ten oosten. De duinen ten noorden en westen zijn bij het rijk in onderhoud en beheer.
Voor de dijkbouw steunden rijk en prov. Toen in 1953 geregelde aflossing aan de prov. onmogelijk werd, hebben Ged. Staten voor de resterende ƒ 40 250 uitstel van aflossing verleend. Bij de oprichting van het waterschap Nes-Buren (1930) nam dit een deel van De G. over, dat zo van 1915 op 1792 ha kwam, en een stuk dijk bij Nes werd slaperdijk (in beheer bij De G. evenals behalve de zeedijk wegen en waterlossingen). Wegens toenemende afslag van de duinen in het zuidwesten in 1956-57 werd op kosten van rijk en gem. een te laag dijkgedeelte achter de duinen opgehoogd. Voor wapen —> Zeewerende Waterschap.