In de Zaanstreek zijn op de navolgende plaatsen gedenktekens opgericht ter nagedachtenis van omgekomen verzetsmensen en andere slachtoffers van de ➝ Tweede Wereldoorlog.
-Oostzaan, ds. Nanne Zwiepsingel, algemeen herdenkingsmonument.
-Oostzaan, Hannie Schaftplein, plaquette van Truus Menger, ter nagedachtenis aan Hannie Schaft, die voorgeslacht uit Oostzaan had.
-Zaandam, Joodse begraafplaats, Westzanerdijk tussen de nummers 310 en 312, gedenksteen ter herinnering aan de joodse inwoners die om het leven zijn gekomen.
-Zaandam, Prins Hendrikkade, hoek Burcht, gedenkplaat; op deze plaats zijn op 9 februari 1945 tien personen geëxecuteerd.
-Zaandam, Verzetsplantsoen, Sav. Lohmanstraat; algemeen monument, onthuld op 4 mei 1948.
-Zaandam, twee gedenkstenen bij Westzijde 39; de verzetsman Jan Bonekamp werd in de nabijheid neergeschoten, Hannie Schaft ontkwam.
-Zaandam, gedenkplaat in de doopsgezinde kerk, Westzijde; ter nagedachtenis aan Geertje Pel-Groot, die een joodse baby verborg en in februari 1945 niet terug kwam van een voedseltocht.
-Zaandam, gedenkplaat in het Zaanlands Lyceum, Vincent van Goghweg; ter herinnering aan omgekomen leraren en leerlingen.
-Zaandam, Oostzijde, bij Prins Bernhardbrug, gedenksteen; op deze plaats zijn op 10 maart 1945 vijf verzetsmensen gefusilleerd.
-Zaandam, Leeghwaterweg, bij de Zaanse Schans, gedenksteen; op deze plaats zijn vier leden van het verzet gefusilleerd.
-Koog, Kogerpark, bij de Hoogstraat; algemeen monument, muurplastiek ter herdenking van elf omgekomen verzetsmensen.
-Zaandijk, gedenkplaat in openbare basisschool ‘De Gortershoek’, Tuinstraat; ter nagedachtenis van ‘juf’ Jansma, die joodse onderduikers verborg en in januari 1945 stierf.
-Zaandijk, in hal van stadhuis ‘De Bannehof’; algemene gedenkplaat, de vrijheid symboliserend.
-Wormerveer, Zuideinde, gedenkplaat; op deze plaats zijn vijf verzetsmensen terechtgesteld.
-Wormerveer, Zaanweg bij Stationsstraat; algemeen verzetsmonument,Vrouwe Justitia. :Wormerveer, Zaanweg, tegenover nr. 86, gedenksteen; op deze plaats zijn vijf verzetsmensen gefusilleerd.
-Wormerveer, gedenksteen langs de Provincialeweg, tegenover de Esdoornlaan; op deze plaats zijn zeven mensen door de Duitsers terechtgesteld.
-Wormer, hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat, algemeen herdenkingsmonument.
-Wormer, Kees Jongensstraat, verzetsmonument.
-Wormer, plaquette op muur weverij Koster aan de Dorpsstraat, ter nagedachtenis aan Jan Kuyper die hier in 1944 werd doodgeschoten.
-Krommenie, naast Zuiderhoofdstraat 141; Verblifa-monument ter nagedachtenis van omgekomen medewerkers van dit bedrijf.
-Krommenie, algemene gedenksteen 1940-’45 in de gevel van de ned. herv. kerk aan de Zuiderhoofdstraat.
-Assendelft, verplaatsbaar monument, beeldsnijwerk; algemeen gedenkteken, aanvankelijk geplaatst in het voormalige gemeentehuis.
Voorts bevinden zich in verschillende bedrijven gedenkplaten ter nagedachtenis van omgekomen medewerkers.